Latest News

Ghetuk Pisang

Assalamualaikum & salam Jumaat...


Lama sungguh tak bersiaran.  Hajat di hati nak update banyak2. Tapi apa boleh buat. Sibuk sangat kini ni. Tak sempat nak edit2 gambar & tak sempat nak menaip banyak2. Hari ni agak free sikit jadi MaDiHaA kongsi resepi orang usang ni. Tak tau kenapa MaDiHaA ni memang suka dengan masakan orang2 tua. Maklumlakan faktor umur pun ye juga. Tapi jikalau nak ikutkan dari dulu pun memang rajin cuba resepi2 usang kan. Kalau yang dah usang ikut blog MaDiHaA ni mesti perasan banyak juga kuih2 tradisional yang MaDiHaA pernah buat.  Maksudnya memang semenjak azali kut memang jenis suka kuih2 orang tua. Mungkin alasannya yaitu pernah bermanja dengan arwah nenek. Nenek rajin buat kuih2 lama. Cucu beliau pun jenis pemakan.. apa nenek buat semua makan. Makara terbawa2 hingga sekarang... tolak kerikil dengan kayu je... Bukan macam budak2 sekarang. Mana nak layan kuih2 macam ni. Mujurlah suami pun suka kuih2 usang macam ni. Ada juga geng ibu!



Kalau ada banyak stok pisang bolehlah cuba.  MaDiHaA guna pisang berangan. Kebetulan mitra pejabat bagi pisang berangan yang belum masak ni teruslah teringat kat ghetuk pisang. Sebab agak susah nak jumpa pisang yang masih warna hijau. Selalunya yang dijual pisang yang dah masak. Lainlah jikalau ada kebun sendiri kan. Okla merapu2 dah menaip.. moh ke dapur!

Ini pisang berangan yang MaDiHaA gunakan


Ghetuk Pisang
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
10 biji pisang berangan bau tanah berkulit hijau (belum masak)
1 biji kelapa parut putih (dari kelapa yg agak muda sedang2 elok untuk buat inti bersaiz sedang)
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara Menyediakan
1. Pisang dipotong dari sisirnya & basuh higienis kemudian direbus hingga lembut. Angkat dan toskan.
2. Semasa pisang masih suam2, buang kulitnya & lenyek pisang hingga hancur.
3. Campurkan kelapa parut ke dalam pisang lenyek tadi. Masukkan sedikit garam & gula ikut sesuai selera anda. Jika suka anggun boleh letak lebih. Boleh rasa untuk suaikan rasa. Gaul sebati adunan pisang tadi dan bolehlah dibulat2kan atau ditekan2 padat dalam loyang & potong2. MaDiHaA bulat2kan gunakan penceduk aiskrim je.
4. Siap untuk dihidangkan sebagai minum petang atau sarapan pagi.



Selamat mencuba!

0 Response to "Ghetuk Pisang"