Latest News

Cucur Jagung

Bissmillahirrohmanirrohimm...


Assalamualaikum & salam sejahtera...

Uhuk uhuk uhukk.... banyaknya habukkk... fuhh fuhhh....

Sibuknya tuan rumah hingga bersawang & berhabuk teruk dah rumah ni.... Mohon maaf pengunjung blog Dari Dapur MaDiHaA bahwasanya tuan rumahnya masih sihat menyerupai biasa.  Kalau pening2, demam tu adatlah dah namanya insan tak selamanya sihat.  Sebenarnya tuan rumah terlalu sibuk dengan tugasan & rutin harian tak sempat nak layan rumah maya ni. Hari ni cuba sapu2 sikit habuk yang dah tebal 3 inci ni.... meh la tuan rumah belanja resepi minum petang untuk hari ni. Ringkas2 je lantaran penat basuh habuk kan... so kita minum petang dengan cucu jagung jelah ye... 



Lepas ni tak tau jikalau la pulak nak basuh sawang... hehe... Kita tengok kelapangan lah ye... tuan rumah nak akad pun tak berani. Banyak benda nak kongsi tapi masa kurang mengizinkan..



Cucur Jagung
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2

4 cawan tepung gandum
½  cawan bilis yg dikopek dicuci bersih

2 ½ cawan isi jagung 
1 biji bawang besar didadu
2 ½  cawan air
1 ¼ s/k garam (larutkan garam dlm air)
1 biji telur (gred A)
Minyak masak untuk menggoreng

Cara2
1. Campurkan tepung gandum, jagung, bawang besar dan digaul sebati.
2. Pecahkan telur ke dalam tepong & tuangkan air bergaram tadi sikit demi sikit sambil dikacau rata. Tambah lagi air ikut keperluan & aduk rata.
3. Panaskan minyak kemudian gorenglah cucur menyerupai menggoreng cucur bilis yang biasa kita buat sehingga garing kedua2 belah. Angkat & tos. Hidang dengan sos kegemaran.




Selamat memasak!

0 Response to "Cucur Jagung"